Workshop - Draaien van de 5de tongplaat

Pagina 1

 

Zoals iedere harmonicaspeler wel weet wordt in Nederland de 5de tong van de binnenrij veelal omgedraaid, al lijkt er een tegenbeweging op gang te komen.

Voor al diegene die eens willen zien hoe z'n tong wordt gedraaid volgt hier een workshop. Op zich is het een eenvoudige ingreep, maar bedenk wel dat iedere aanpassing van je instrument voor eigen risico is.

Pagina 2

 

Aan de buitenkant van de kast, langs de rand van de balg, bevinden zich vier zilverkleurige knopjes. Om de diskant los te halen van de balg dienen die knopjes met een tangetje rustig en rechtstandig losgetrokken te worden.

Pagina 3

 

 

Hierna kan de balg eenvoudig losgetrokken worden van de diskant.

Pagina 4

  Dan zien we twee houten tongenblokken met aan weerszijde stemplaatjes met tongen.

Pagina 5
 
 

Het houten tongenblok van de binnenrij dient te worden verwijderd. Aan weerszijden bevinden zich boutjes (variatie in uitvoerig is mogelijk)

Pagina 6

Nu controleren we door de vijfde toets op de binnenrij in te drukken of de ontstane opening daadwerkelijk overeenkomt met het vijfde tongen-duo

Pagina 7

Steek nu met een mesje langs de stemplaat en wrik de "was" los. Buig de "was" enigszins om naar buiten.

Pagina 8

Als nu de "was" rondom de stemplaat los is gesneden, dan kan de stemplaat met een kleine schroevendraaier worden opgewipt.

Pagina 9

Hierna krijg je inzage in het huisje, met aan de onderzijde het aanblaaskanaal in de tongenblokzool.

Pagina 10

Krap nu voorzichtig de zijkanten van het stemplaatje goed schoon alsmede de randen van het luchthuisje zonder de tongen en ventielen zelf aan te raken.

Pagina 11

Draai nu de stemplaat met tongen achterste voren en plaats deze terug. Alle stemplaatjes hebben een voor- en achterkant. De voorkanten zijn gemerkt. In dit geval met een putje (zie pijl). Bij de gedraaide stemplaat zit deze nu dus aan de binnenzijde.

Pagina 12

Nu hebben we een soldeerbout nodig met een laag wattage (max 15 watt). Ook kan het lemmet van een mesje heet worden gemaakt op het fornuis. Enige extra "was" is ook noodzakelijk.

Pagina 13

Met de warme soldeerbout wordt de "was" vloeibaar gemaakt zodat de stemplaat vast komt te zitten en goed afgesloten wordt ten opzichte van het blok.

Als extra "was" nodig is dan kan je dit het beste langs de soldeerstift laten lopen in plaats van direct op het object.

Let heel goed op dat de "was" niet op de tongen of de ventielen komt..

Pagina 14

De "was" is aangebracht en de stemplaat sluit mooi aan. Enige verkleuring van nieuwe op oude "was" is mogelijk.

Hierna dienen dezelfde handelingen te worden uitgevoerd met de stemplaat aan de achterzijde van hetzelfde blok (bij 2-korig).

Pagina 15

 

Het blok  weer terugplaatsen.

 

Pagina 16

 

Trekzak sluiten met de pinnetjes.

Klaar!!