Workshop - De baskant bekeken

Pagina 1


Met deze kleine visualisatie trachten we inzicht in de werking van de baskant van een trekharmonica te verkrijgen. Bij een tweerijer bestaat de baskant uit 4x2 groepen, te weten de grondbas met de akkoordbas. Voor de grondbas is 1 toon nodig en voor de akkoordbas zijn 3 tonen nodig, dus... voor de baszijde zijn maar liefst 40 tongen nodig!
We haalden eens een oud Hohnertje uit elkaar en bekijken hoe die tongen en akkoorden worden aangesproken.

Pagina 2

 

Basblokken zien er als bovenstaand uit. De voorste betreft een basblok voor de grondbassen (2x4 stuks) met aan de andere zijde (ook 2x4 stuks) bij een 2-korig instrument.

Pagina 3

 

De onderzijde van deze basblokken zien er als volgt uit. De onderste voor de grondbassen en de bovenste voor de akkoordbassen. Hier zien we al de groepjes van drie gaatjes ten behoeve van de drie tonen die door een akkoord worden gevormd.

Pagina 4

De plaats waar de basblokken worden vastgezet is aan deze zijde te zien, dus vier grote gaten voor de grondbassen en 4 x 3 kleinere gaatjes voor de akkoordbassen.

Pagina 5

 

 

Dit zijn de kleppen aan de andere zijde die de gaatjes afdichten.

Pagina 6

  

De linkerzijde toont de klep die de grondbas opent. De rechterzijde toont de klep die de drie gaatjes voor de akkoordbas tegelijk afsluit.

Einde workshop bassen