Forum

(De plaats voor vragen en antwoorden)


     william Warbout 21-05-2017    
Onderwerp: Bladmuziek
Bericht: Wie kan mij helpen aan de nootjes van "Als t'water in de Maas".
van Johny Hoes.

grt, William.
Reacties:

     Rik 20-05-2017    
Onderwerp: Het Moederlied
Bericht: Het Moederlied

Uitvoerende/componist: Vader Abraham & Wesley

Wie kan me de partituur bezorgen van "Het Moederlied" gezongen door Vader Abraham en Wesley?
Reacties:

     John Boere 18-05-2017    
Onderwerp: Bladmuziek
Bericht: Wie heeft voor mij de bladmuziek van het lied "Die Windjammer kommen"
Reacties:

     Wouter 10-05-2017    
Onderwerp: Workshops mei-juni 2017
Bericht: Omdat we net als vorig jaar weer redelijk vroeg gestopt zijn met het reguliere lesseizoen heb ik weer een aantal workshops georganisserd. De workshops zijn gewoonlijk gewoon enkel een avond, en je kunt je ook per workshop los opgeven. De avonden beginnen steeds om 19:30 uur en zijn gewoon op de museumwerf.

De kosten daarvan zijn 20 euro/avond, graag contact zoeken via wouterkuyper@gmail.com Er is niet onbeperkt plek, dus wil je zeker zijn van je plekje, wees er dan snel bij!


11 mei: Jacqueline Edeling

18 mei: Robert Tromp

1 en 15 juni: Frans Tromp

22 juni: Age en Carola

29 juni: Louise Marius en Wouter Kuyper

11 mei

Jacqueline Edeling "Tango op trekzak", minder geschikt voor beginners/begonners. BIJNA VOL!

De juiste noten spelen is één ding, maar hoe krijg je zo'n melodie dan al naar gelang gevoelig en gepassioneerd zoals in de argentijnse tango zo bijzonder is. Daarom: we gaan in deze workshop kijken hoe je van noten muziek kan maken: hoe maak je een toon, hoe zet je 'm in, hou je 'm aan of niet, kort, lang, zacht, hard, hoe gebruik je je balg, de adem immers van je trekharmonika en wanneer precies. Waar laat je je vingers en je voeten en hoe schakel je (voor een stukje) je verstand uit en (helemaal) je gevoel in.

We gaan dit doen in C/F en evt. G/C aan de hand van een langzame milonga, een wals en een tango. De drie belangrijkste ritmes binnen de tango danstraditie.

Jacqueline is een expert op het gebied van balginstrumenten. Jacqueline speelt bijna ieder balg instrument in iedere denkbare stijl. Een definitieve keuze voor tango heeft voor een complete toewijding voor de bandoneón gezorgd. Zij treedt op in bekende concertzalen , zowel in Nederland , als daarbuiten, solo en met verschillende orkesten , operaprojecten, alsook in enkele professionele tango groepen. Jacqueline speelt en arrangeert muziek in Cuarteto Tangata, en heeft haar eigen solo theater show.

18 mei

Robert Tromp, Engels op een rij.

Engelse harmonicamuziek bestaat voor een belangrijk deel uit spelen op één rij. Veel heen en weer werk (push and pull), hetgeen de muziek een heel eigen stuwend karakter geeft. Kortom: een geheel eigen stijl, die we tegenwoordig op de vaste wal niet meer zo vaak horen. Maar wel een stijl die heel erg 'harmonica' is. Wat gaan we onder handen nemen? Country Dances, Morris Dances en de speeltijl in het algemeen. Benodigd: een harmonica met een C rij. Een kleine uitwijk naar de F rij is niet geheel ondenkbaar.

Bio'tje: Toen ik ruim 30 jaar geleden begon met harmonicaspelen was Terschellings de eerste inspiratie, Engels volgde al gauw als tweede. En alhoewel er later ook andere stijlen volgden (Oud Nederlands en Scandinavisch o.a.) is Engels altijd in repertoire, speelstijl en inspiratiebron altijd prominent in beeld gebleven.

Voor deze workshop is de inschrijving afwijkend. Een mail naar mij is voldoende, details over de betaling komen later.

1 en 15 juni

Frans Tromp (2 avonden, dus 40 euro), bedoeld voor een veelheid aan niveaus. Zomerworkshop Samenspel.

In 2 avonden werken aan 4stemmige melodieën. De muziek komt uit heel verschillende sferen: Oud (John Playford), Nieuw (Frans Tromp) en Pop uit de jaren '60. Of er in die 2 avonden tijd genoeg is voor alle 3 moeten we nog zien, maar de keuze is er. Wat betreft niveau kan iedereen die al een tijdje speelt mee doen, er is voor iedereen die wat handigheid heeft wel een partij op z'n eigen niveau.

Frans Tromp is een van de mensen die voor het voortbestaan van de trekzak in Nederland heeft gezorgd. Als jongeman ging hij speelmannen langs om hun speelwijze te bestuderen en sindsdien heeft hij half trekzakkend Nederland opgeleid door zijn workshops en lessen op vele plekken.

( ? )

22 juni

De eenvoorlaatste uit deze serie is een gezellige avond met Age en Carola. Zij gaan met ons aan de slag met de "octaafschuffle" en het spelen en begeleiden van gezongen liedjes op de trekharmonica en misschien een walsje van Carl Erik Lundgaard Jensen.

Age is in het dagelijks leven schilder, Carola lerares Duits. Zij hebben elkaar leren kennen bij accordeonclub Corona (1994). Carola op de eerste rij, Age op de tweede rij achter haar en regelmatig oefenden ze samen onze stukken.

Toen kwamen zij in aanraking met de trekzak en de accordeon verdween naar de achtergrond. De volksmuziek en de trekzak hebben hen sindsdien gegrepen en een nieuw duo ontstond. Hun grote passie is nu vooral harmonica spelen: bij de opening van een nieuwe wereldwinkel in Krommenie, een nieuw bejaardenhuis in Zaandam, buurtfeesten etc. Ook geven ze beiden les bij verschillende verenigingen in Noord-Holland en ze werken nog steeds hard aan het beroemd worden van het orkest in Medemblik.

( ? )

29 juni

De laatste in deze serie is "Trekzak en dans" door Louise Marius en Wouter Kuyper. Bourree, jig, hanterdro, scottish, wals? Waarschijnlijk speel je al een tijdje trekzak en komen deze termen regelmatig langs. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Veel muziek die wordt gemaakt op trekzak is (Franse) dansmuziek. En het leuke is dat deze dansen relatief simpel zijn, en erg leuk om te doen.

Deze avond zal bestaan uit twee delen. Een eerste deel waarbij Louise Marius (www.louisemarius.nl) een dansworkshop geeft (onder muzikale begeleiding van Wouter) en een tweede deel, waarin mensen die eens willen proberen hoe het is om voor dansers te spelen hun kans kunnen grijpen, hierbij zal Louise natuurlijk zo nodig de dansers leiden en Wouter feedback geven en ondersteuning voor de muzikant zijn.

Louise Marius geeft al bijna 10 jaar dansles in balfolk, veel in samenwerking met Wouter. Voor de dansworkshop is geen enkele danservaring of -talent nodig, plezier is het belangrijkste. We gaan naar verschillende dansen kijken en beginnen elke keer met de basis, en vervolgens gaan we ook in op details voor mensen die al wel eens eerder een dansje gewaagd hebben. Eventuele niet-trekzakspelende partners zijn ook meer dan welkom.
Reacties:

     Astrid 23-04-2017    
Onderwerp: Les omgeving zeist
Bericht: Kan iemand me helpen aan een docent in de omgeving zeist die les kan geven aan een beginner ?
Reacties:

     Kitty 18-04-2017    
Onderwerp: Leyas vaggvisa
Bericht: Is er iemand die mij kan helpen aan het bladmuziek van Leyas vaggvisa
Reacties:

     Hilbert Post 15-02-2017    
Onderwerp: Roland FR 18 D
Bericht: Dag, heeft iemand ervaring met de Roland FR 18 D, digitale trekharmonica? Inmiddels uit de handel, maar misschien nog tweedehands op de kop te tikken.
Reacties:

     Wiepie 11-02-2017    
Onderwerp: Il Silenzio
Bericht: ik heb de muziek van Il Silenzio, is er iemand die de volgorde van spelen weet. het staat op spijkerschrift.
Reacties:

     Peter Holthuizen 08-02-2017    
Onderwerp: les voor een trekzak c/f
Bericht: Ik ben 4 maanden geleden begonnen met spelen op een trekzak met behulp van de handleiding van Joop van Doorn. IK zou graag meer lessen willen volgen. Ik zoek een leraar of lerares in de buurt van Rotterdam.
Reacties:

     Evelien 13-01-2017    
Onderwerp: Trekzak Bernard Loffet
Bericht: Heeft er iemand ervaring met een trekzak van Bernard Loffet?
Reacties:

     Walther 25-11-2016    
Onderwerp: bladmuziek
Bericht: Wie kan mij aan bladmuziek helpen voor de tweerijer van muziek van Leonard Cohen?
Met dank en groet,
Walther.
Reacties:

     Martin Krijgsman 31-10-2016    
Onderwerp: trekzakpagina 12,5 jaar
Bericht: gefeliciteerd allen dit dit mogelijk hebben gemaakt....ik kijk er bijna dagelijks op
Reacties: