4 Bezoekers Online!
 
Exclusief verslag van Marjan Rook

Start de diapresentatie hier

   

Op 5 mei 2008 zijn we op bezoek geweest bij de Serenellinifabriek in Loreto. We werden hartelijk welkom geheten door Donatella, de enige Engels sprekende medewerkster. Mister Serenellini himself was nog niet aanwezig, we werden voorgesteld aan zijn dochter (die het kantoor runt) en aan Simoni, de andere medewerker in het bedrijf.

Het bedrijf zelf is vrij klein. Serenellini werkt veel met toeleveranciers. Zo is er een familie die zich bezig houdt met louter en alleen het fabriceren van de toetsknoppen en een andere familie heeft zich gespecialiseerd in de fabricage van de riemen. Ook de houten kasten worden elders gemaakt en vele andere onderdelen ook. Al die onderdelen komen bij elkaar bij Serenellini en daar worden ze samengevoegd tot de trekzakken en accordeons die wij kennen. Simoni was op de dag van ons bezoek bezig met het plaatsen van de ijzeren stangetjes van de knoppen. Alles wordt met de hand op maat gebogen en gekit of gesoldeerd.

Als de instrumenten in elkaar zijn gezet, worden ze naar de stemmer gebracht en na een laatste controle door Mister Serenellini worden de instrumenten klaar gemaakt voor verzending.

Wat ons erg verbaasde is het feit dat niemand binnen het bedrijf trekzak of accordeon speelt!

Ondertussen was de baas zelf het bedrijf binnen gekomen: een heel aardige heer waar het enthousiasme voor het bedrijf van af straalde. Natrlijk mocht ik fotos maken, hij was zeer vereerd dat we helemaal uit Nederland waren gekomen om zijn bedrijf te bezoeken en poseerde graag voor een mooie foto. We verlieten het pand met een tevreden gevoel: heel hartelijke mensen met hart voor de zaak en voor hun klanten!