4 Bezoekers Online!
 

Voor mensen die overwegen om trekharmonica te gaan spelen is het lastig om informatie te vergaren, aangezien immers niet duidelijk is welke informatie gevonden moet worden. 
De TrekzakPagina heeft een rubriekje opgezet met vier elementen dat als handleiding kan dienen. Een aantal deskundigen hebben hieraan hun medewerking verleend.

 
1. Instrumentkeuze
2. Lesboek
3. Muzieklessen
4. Muzieknotatie
 
 

Zodra iemand belangstelling krijgt in de trekharmonica wordt al gauw over een eerste aanschaf van een instrument gedacht. Het bezit van een instrument is vaak de eerste stap om zich verder te kunnen ontwikkeling. Berend Kok van De Accordeonspecialist was bereid om enige informatie te geven over de instrumentkeuze voor beginners en waarop moet worden gelet.

Als het eerste instrument in je bezit is, wil je natuurlijk meteen aan de slag. Diegenen die eerst zelf willen experimenteren kunnen dan het beste een lesmethode kiezen die in korte tijd tot meer inzicht leidt. Aangezien in Nederland op CF-gestemde instrumenten wordt gespeeld, is het aanbod aan beginnersmateriaal en zeker een eerste lesmethode niet in ruime mate aanwezig. Onze voorkeur gaat naar:

1) "Ik Begin" een uitgave van Trekzakpagina.
2) "Handleiding voor de tweerijer" van Joop van Doorn

Als je besluit trekharmonica te gaan spelen, dan werpen zich steeds nieuwe vragen op. Over les bijvoorbeeld. Is het eigenlijk wel nodig? Is een groepsles geschikt voor mij? Of is individuele les beter? We vroegen Marion van Kouwen, docent en coördinator van Trekharmonica’s Amsterdam en muzikante in folkformatie Melusien naar haar mening.

Zodra je eenmaal op pad bent ga je automatisch op zoek naar verschillende soorten muziek. Trekzak spelen op het gehoor, zonder notatie, is uiteraard het mooiste, maar dat is maar aan weinigen gegeven. Als je noten kan lezen is het een pré, maar algemeen is bekend dat de meeste trekzakspelers gebruik maken van tabs of notatie met vingerzetting. Onderstaand een uitleg van verschillende systemen door Paul van Muijen.

Internationale methode
Groesbeekse-methode
Sneeker-methode
Hulpmiddeltje

 Aantal malen gelezen: 39826